ПОСТНИ ЗЕЛЕВИ САРМИ
Продукти:
2-3 глави лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
1 к.ч. олио
сол, черен пипер, червен пипер, чубрица (по желание се слага супена лъжица захар)
Начин на приготвяне:
В мазнината се задушава ситно нарязаният лук. Когато лукът е готов, върху него се изсипва оризът, който се запържва съвсем леко и се залива с чашка топла вода - докато изври водата. Слагат се подправките.
Всеки лист на зелката се разделя на две. Във всяка половинка зелево листо се слага чаена лъжичка от сместа. Сармите се сгъват като плик и се навиват. Нареждат се плътно в тенджерата, дъното, на която сме покрили със зелеви листа. Отгоре се покриват също със зелево листо.
В сармите може да се добавят шепа стафиди и шепа счукани орехи.