ПАМПУШКИ
Продукти:
500 гр. брашно
1 и 1/2 пакетче суха мая
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 яйце
За чесновия сос:
4 скилидки чесън
сол на вкус
2 с.л. олио
2 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Брашното се разбърква със сухата мая, сипват се топлото мляко и олиото, добавят се солта и захарта и се замесва тесто. Оформя се на топка и престоява 1 час.
От него се откъсват парчета по около 40 гр. и се оформят топки. Престояват на топло още половин час.
Получените пампушки се намазват с яйце и се слагат в намаслена тава. Изпичат се във фурна при температура 250 градуса.
Сосът се приготвя, като скилидките се настъргват и се разбъркват със солта, олиото и водата. Готовите пампушки се натриват с чесновия сос и се поднасят.