КРЕНВИРШКИ
Продукти:
350 мл. вода
350 мл. прясно мляко
1 пакет суха мая
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. кисело мляко
2 яйца
1 ч.л. сол
1 щипка захар
1/2 ч.ч. олио
брашно около 1 кг.
Начин на приготвяне:
От двете яйца се отделя единият жълтък. Содата се разбърква с киселото мляко и от всички останали продукти се замесва меко тесто и се оставя да втаса.
Късат се средни по големина топчета, натискат се леко с длан и с точилка се разточват на ленти с големина по желание. В единия край на лентата се слага парче кренвирш и малко парче кашкавал. Завива се на руло, защипват се хубаво краищата, слага се в тава и се намазва с жълъка, в който е добавено малко олио и щипка сол. Пече се на около 180 градуса.