ГРЪЦКА МЛЕЧНА БАНИЦА
Продукти:
1 пакет кори за баница
1 ч.ч. разтопено масло
1 л прясно мляко
2 яйца
1 ч.ч грис
1 ч.ч. захар
За сиропа:
3 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
сокът на 1 лимон и 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Тавата се намазва с масло. Всяка кора, поставена по единично се намазва с масло, докато свършат половината от корите в пакета. Краищата им се оставят да висят отстрани на тавата.
Млякото се кипва и на стуйка се добавя грисът, като се разбърква постоянно. Яйцата и захарта се разбиват.
Щом грисът стане готов, в него на малки порции се прибавят яйцата и се разбърква до получаване на еднородна смес.
Полученият крем се излива върху корите. Върху него се нареждат втората половина от корите, които поотделно се намазват с масло и краищата им се оставят да висят навън.
Оставените краища се завиват навътре към центъра и така се получава венче.
Преди да се постави във фурната, баницата се нарязва и се напръсква със студена вода. Пече се в умерена фурна около 30 мин.
Сиропът се приготвя, като се кипне водата и в нея се сложат захарта и лимоновият сок. Вари се около 5 мин.
Горещата баница се полива с горещ сироп и се оставя да престои една нощ, за да го попие.