БОЛЯРСКА ПИТА - МНОГО ВКУСНА И ЛЕСНА ПИТКА
Начална страница главно меню с всички рецепти
Болярска пита много лесна и вкусна питка
Продукти:
1/2 ч.ч. олио
около 1 кг. брашно
4 бр. яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пакет суха мая
400 мл. хладка вода
1/4 ч.л. сода разбита в 2 с.л. кисело мляко
100 гр. препържено масло
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява с маята и в него се прави кладенче. Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки. Топките престояват известно време, за да се отпуснат (поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см. Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло. Завиват се на руло и се усуква. Поставя се в тава намазана с мазнина навита като охлюв. Когато втаса много хубаво (да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък, който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210 градуса. Пече се около 25-30 мин., като фурната накрая се намалява на 150-170 градуса. Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.
Питката е много лесна и страшно вкусна, като козуначена е.
Източник:
албум снимки фото архив
Фото архив снимки
eXTReMe Tracker