БЕЙГЪЛ (ГЕВРЕК) С ЛЮТ ПИПЕР
Продукти:
425 мл. топла вода
2 ч.л. мая
2 ч.л. сол
1 1/2 с.л. захар
800-960 гр. брашно
1-2 ситно нарязани люти чушки
4 с.л. сладък червен пипер
Начин на приготвяне:
Маята заедно със захарта и солта се разтваря във водата. Добавя се брашното и ситно нарязаната чушка. Меси още 10-12 минути, ако трябва се добавя още брашно. Добавя се и червеният пипер и се меси още 3 минути.
Тестото се остава да "почине"за 10 минути. Разделя се на 12 части. Всяка част се оформя на дълъг фитил, свива се като геврек и краищата му се защипват. Получените бейгъли се нареждат в тава и се покриват с влажна кърпа. Оставят се да бухнат за 1 час и 30 минути.
В голяма тенджера (4,5 л) се кипва вода. Бейгълите се пускат за 15 секунди. Изваждат се внимателно и се нареждат в намаслена тава.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 10-15 минути.