СОС 'БЕШАМЕЛ'
Продукти:
50 гр. (3 с.лъжици) масло (или зехтин)
50 гр. (3 с.лъжици) бяло брашно
1/2 л. (3-4 ч.чаши) прясно мляко
1/2 ч.лъжичка сол
1/2 ч.лъжичка прясно настъргано индийско орехче
Начин на приготвяне:
В средно голяма тенджера разтопете маслото на бавен огън. Добавете брашното и бъркайте, докато сместа стане гладка. Оставете сместа на котлона за около 5-6 минути, бъркайки през цялото време, докато стане леко златиста на цвят.
В друга тенджера затоплете млякото до степен малко преди да кипне. Добавяйте топло (или студено за да се получи лъскав бешамел) мляко на малки дози към маслото и брашното, като енергично бъркате през цялото време. Когато сместа стане гладка, добавете нова порция мляко и отново бъркайте. Когато сместа поеме цялото мляко и гладка и без бучки, оставете я да заври на котлона. Бъркайки постоянно, гответе за още 6-5 минути и отстранете от огъня. Добавете солта и индийското орехче и оставете настрана, докато сте готови.
Ако няма да използвате бешамела веднага, прехвърлете го в купа и след като изстине, покрийте с фолио самата повърхност на соса. Така той няма да образува твърда коричка отгоре. Така можете да съхранявате соса няколко дни в хладилник.
Може да се добави пармезан, моцарела, синьо сирене или други по ваш вкус. Сосът е подходящ за заливки на лазая, макарони, мусака, картофи и други.