ШАРАН ЗА НИКУЛДЕН С ОРИЗ
Продукти:
1 голям шаран
100 мл. олио
125 гр. ориз
4 глави кромид лук
400 мл. топла вода
смлян черен пипер
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, вътрешностите, измива се хубаво в студена вода. След което се подсушава и се посолява отвън и отвътре. Намазва се с олио и се оставя да престои малко.
В това време лукът се нарязва на филийки и се запържва в олиото. Прибавя се оризът и се запържва отново. Сместа се разбърква и се добавят подправките.
Изсипва се в огнеупорна тава и се сипва водата. Прави се 'гнездо' и в него се слага шаранът. Фурната се загрява на 180-200 С. Шаранът за Никулден се пече 30 минути.