ПЪСТЪРВА С АРОМАТНО МАСЛО
Продукти:
4 пъстърви
сол, лимонов сок, млян черен пипер
чаша бяло вино
2 супени лъжици олио или зехтин
За ароматното масло:
100 грама масло
няколко стръка магданоз
3-4 скилидки чесън
лимонова кора и малко сол
Начин на приготвяне:
Магданозът се нарязва на ситно, чесънът се размачква, след това се смесват с маслото и лимонената кора, така получено ароматното масло се разбърква много добре, увива се в домакинско фолио и се поставя в камерата да се стегне.
През това време, рибата се почиства и измива, посолява се отвътре и отвън, залива се с лимоновия сок и се поръсва с черния пипер.
Оставя се така за 20 - 30 минути да се овкуси.
След това ароматното масло се разпределя по равно за всяка пастърва и се поставя в коремчетата им, а отворът се затваря с клечка за зъби.
Рибите се подреждат в намаслена тава, поливат се с бялото вино и останалата мазнина.
Пекат се около 30-35 минути в не много силна фурна, докато рибата хване коричка.
Готовата риба се поднася с гарнитура по желание.