ПЪЛНЕН ШАРАН
Продукти:
1 голям шаран
4 глави кромид лук
100 мл. олио
3 филии бял хляб (без кората)
1 с.л. доматено пюре
5-6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
20-25 броя стафиди
50 гр. орехи, нарязани на дребно
резени лимон
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства от люспите, вътрешностите, измива се хубаво в студена вода. След което се подсушава и се посолява отвън и отвътре. Оставя се да отлежи 30 минути.
Стафидите се накисват в студена вода. В това време лукът се нарязва на филийки и се задушава до омекване в дълбок тиган. Прибавя се нарязаният на кубчета хляб и се отново се задушава за 5-6 минути. Тиганът се сваля от котлона и се добавят отцедените стафиди, орехите, парченца лимон, дафиновият лист, доматeнoто пюре и зърната черен пипер. Пълнежът се разбърква добре.
Огнеупорна тава се намазва с олио и в центъра се поставя шаранът. Пълни се с 1/3 от пълнежа и отворът се зашива или се закрепва с клечки за зъби.
Останалият пълнеж се разпределя под и около рибата. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30-40 минути. Фолиото се маха и се запича още 10-15 минути. Пълненият шаран се поднася топъл.