ВКУСЕН ПИЛАФ 'ПЛОВ'
Продукти:
750 гр. месо (агнешко, свинско или телешко)
500 гр. ориз
300 гр. моркови
250 гр. лук
1/2 супена лъжица кимион
1/2 с.л. барбарис (това е обикновен кисел трън)
1/2 чаена лъжици куркума
1/2 глава чесън
червен пипер, смлян черен пипер, сол, растително масло
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ивици.
Месото се нарязва на средни парчета.
Морковите се нарязват на кубчета.
В по-голямото количество от мазнината запържете лука до златисто кафяво.
Добавете месото и запържете, а след това довате и морковите и оставете да къкри около 5-7 минути. Добавете подправките и разбъркайте.
Долейте вода, така че да покриете месото. Оставете сместа да къкри около 35-40 минути на умерен огън.
Оризът се измива с хладка вода. Слага се в тежджера и се долива с вода - 2 см. над него, слага се остатъка от мазнината. Тенджерата се покрива и оризът се вари, докато абсорбира водата. След това натиснете чесъна, както е показано на снимката и с дървена лъжица направете дупки в ориза, за да излезе парата. Готви се под капак до готовност. Разбъркайте добре и серврирайте с месото.