ТРАДИЦИОНЕН БЪЛГАРСКИ ГЮВЕЧ
Продукти:
600 гр. свинско месо
1-2 глави лук
1 глава чесън
2 патладжана
2-3 домата
2 чушки
150 мл. олио
5-6 картофа
1-2 тиквички
300 гр. бамя
300 гр. грах
1-2 моркова
100 мл. вино
сол, чубрица, червен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2 - 3 с. л. от мазнината, след което се изважда.
В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с гореща вода и виното и се оставя да заври. Тогава се прибавят останалите зеленчуци, а след десетина минути - чушките, нарязани на ивички. Когато омекне месото, се прибавя останалата мазнина и нарязаните на едро картофи.
Ястието се прехвърля в гювеч и се пече.
Готовият гювеч се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Може да се приготви и като се поставят всички продукти в гювеча без да са предварително обработени.