СВИНСКИ КОТЛЕТИ С ГЪБИ И БИРА
Продукти:
4 свински котлета
250 гр. гъби, по-дребни (може и от буркан)
2-3 с.л. зехтин
60-80 гр. масло, на кубчета
сол на вкус
пипер на вкус
3-4 скилидки чесън
3-4 клонки мащерка (или 1 до 2 щипки)
1-2 щипки розмарин
1 чаша бира
120-160 гр. кашкавал, нарязан на филийки
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната до 200 С или 180 С с вентилатор.
Измиваме и подсушаваме гъбите.
Подсушаваме пържолите върху кухненска хартия и овкусяваме със солта и пипера.
Нагряваме тиган с незалепващо покритие и подвижна дръжка, поръсваме със зехтина и "запечатваме" котлетите за около минути от едната страна.
Добавяме маслото, нарязано на кубчета, чесъна, мащерката, гъбите и розмарина и запържваме за още една минута.
Обръщаме котлетите, като се стараем да "овалваме" и гъбите в мазнината с подправките, и запържваме за около минута.
Овкусяваме по избор с още малко сол и пипер и добавяме бирата.
Преместваме в загрятата до 200 С или 180 С с вентилатор фурна и печем около 18-20 минути на долна скара - ако гъбките се запекат едностранно - леко ги разбъркваме и обръщаме.
Покриваме с филийките кашкавал и запичаме за още 3-5 минути, или докато кашкавалът се разтопи и започне леко да се запича. Сервираме веднага със соса от печеното.