ПИЛЕ ПО СТРАНДЖАНСКИ
Продукти:
1 пиле
1 кг. червени чушки (може и печени в буркан)
1 кутия топено сирене
200 - 250 г заквасена сметана
50 гр. масло
2-3 с.л. олио
2 кубчета пилешки бульон
1 с.л. червен пипер
сол, босилек, черен пипер, ким
Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на порции. Поръсва се със сол и с червения и черния пипер. Слага се в тава, напъсква се с олиото и се залива с пилешки бульон, разтворен в 500 мл вода. Покрива се с фолио и се задушава във фурната около 50-60 мин.
Изпичат се червените чушки, обелват се и се нарязват на тънки ивици. Разбъркват се със сол и накълцания чесън.
Разтопява се маслото, добавят се топеното сирене и сметаната. Разбърква се на тих огън и се подправя със стритите ким и босилек.
Сваля се фолиото от пилето и ако в тавичката има течност, се пече още малко открито, докато получи лек загар.
Чушките се нареждат като решетка върху месото и се заливат със сметановия сос. Ястието се запича във фурната още около 10-15 мин.