ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС СТРАХОТЕН СОС
Продукти:
10 бр. чушки
400 гр. кайма
1/2 ч.ч. ориз
1-2 домата
1 морков
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 ч.л. червен пипер
чубрица, черен пипер, сол на вкус
олио
Начин на приготвяне:
Лукът, морковът и чесънът нарязани на дребно се задушават в олиото, след което се добавя оризът, долива се малко вода и се задушава още 3-4 минути. Прибавя се каймата, предварително размита с вода, за да стане с гладка консистенция. Слагат се настърганите домати заедно с подправките и се долива 1 ч.ч. вода. Сместа се оставя на тих огън, докато течността изври (оризът трябва да е полуготов).
Чушките се почистват, измиват се, след което се пълнят със сместа и се потапят в брашно.
Така приготвените чушки могат да се изпекат в тава или да се сварят в тенджера. Ако ги приготвяте печени, сложете ги в тава и ги залейте до половината на чушките с вода. Печете в предварително загрята фурна.
В другия вариант, сложете чушките в тенджера, похлупете ги с обърната чиния, залейте с вода до нивото на чинията и варете на бавен огън.
За соса, запържете 1-2 с.л. брашно в масло, добавете от водата на чушките, сол, черен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко и накрая около 50 гр топено сирене.