МЪРЗЕЛИВИ САРМИ
Продукти:
1 средно голяма кисела зелка
2-3 глави лук
1 ч.ч. ориз
500 гр. кайма
1 к.ч. олио
черен пипер, сол, магданоз
Начин на приготвяне:
Зелката се нарязва на ситно и се задушава в малко олио и вода.
Отделно в сгорещеното олио се задушават нарязаните на ситно лук, ориз и кайма. Налива се 1 ч.ч. вода.
След като сместа е готова, се поръсва със сол, магданоз и черен пипер.
В намазана с олио тавичка се разстила половината от зелето. Върху него се изсипва цялата плънка с каймата и се покрива с останалото зеле.
Пече се в умерена фурна.
По желание зелето може да се оцвети с червен пипер, оризовата плънка да се замени с булгурена.