ЯХНИЯ ОТ ГРАХ С КЮФТЕТА
Продукти:
1 морков
1 глава кромод лук
450 гр. замразен грах
1 с.л. червен пипер
1 к.ч. доматено пюре
2-3 с.л. олио
2-3 с.л. брашно
сол на вкус
1/2 връзка магданоз
За кюфтета:
400 гр. кайма
1 ч.л. ронена чубрица
други подправки по избор
Начин на приготвяне:
Морковът се нарязва на кубчета, лукът се нарязва на ситно. Слагат се да се запържат в олиото заедно с размразения грах, червения пипер и доматеното пюре. Сипва се вода, колкото да ги покрие.
Каймата се омесва с подправките и се оформят кюфтенца. Пускат се при зеленчуците около 10 минути след завирането им и се оставят да врят още 10 минути. Поръсва се със сол на вкус.
Брашно се разбърква с малко студена вода на гладка каша, прибавя се към врящата яхния с бъркане и след около минутa се изключва.
Магданозът се нарязва на ситно и яхнията се поръсва с него, щом се свали от котлона.