ДРОБ ПО ВЕНЕЦИАНСКИ
Продукти:
450 гр. телешки дроб
брашно за овалване
3 глави лук, нарязани на колелца
масло и олио
сол, черен пипер на вкус
сокът на половин лимон
магданоз
За ризотото:
1 ч.ч. ориз
3 с.л. масло
1 голяма глава лук
4 с.л. сухо бяло вино
3 ч.ч вода
1/4 ч.л. шафран (може да се замени с куркума)
Пикантина, черен пипер
натърган кашкавал
Начин на приготвяне:
В дълбок съд разтопяваме маслото за ризотото, добавяме лука и запържваме на умерен огън до омекването му. Добавяме ориза и задушаваме за няколко минути. Добавяме виното, водата и подправките, оставяме ризотото да се свари.
Дробът се нарязва на лентички, овалва се в брашното. В тигана, в който ще пържим се разтопява маслото с малко олио. Запържваме лука до златисто и го изваждаме от тигана. В същата мазнина, на по-силен огън се запържва дроба, като периодично разбъркваме. Добавяме отново лука и лимоновия сок. Подправяме със сол и пипер.
Към готовото ризото добавяме кашкавала. Върху ризотото се сервира дроба със ситно нарязан магданоз.