СИРОПИРАНА ГРИС ПИТА
Продукти:
500 гр. грис
150 гр. захар
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
50 гр. масло
За плънката:
200 гр. смес от едро счукани орехи и фастъци
50 гр. захар
1 щипка канела
За сиропа:
750 гр. захар
250 мл. вода
1 ванилия
1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Сваряваме млякото, разтваряме захарта и при непрекъснато бъркане на тънка струйка сипваме гриса.
Накрая прибавяме водата, разбъркваме и изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка.
Оставяме тестото да престои няколко часа, за да стегне. Тогава поръсваме отгоре счуканите ядки, които сме размесили със захарта и ванилията.
Покриваме с останалото тесто, заглаждаме с помощта на шпатула. Поръсваме със сгорещеното масло и печем 20 мин.
Сваряваме сиропа, ароматизираме с ванилия и лимоновия сок.
Изваждаме готовата пита от фурната, нарязваме я на ромбчета и я заливаме с изстудения сироп. Гарнираме с цели бадеми.