ШАХМАТНИ СЛАДКИ
Продукти:
125 гр. меко масло
100 гр. пудра захар
3 жълтъка
1 прахче ванилия
200 гр. брашно
60 гр. смлени орехи
2 с.л. какао
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива на пухкав крем заедно със захарта и ванилията. Един по един се прибавят жълтъците. Сместа се разделя на две части. Към едната се добавят какаото (предварително пресято) и смлените орехи. Брашното също се пресява и се прибавя към двете смеси, като към какaовата се слага по-малко, тъй като от орехите и какаото става по-гъста от другата смес. Тестата се омесват докато спрат да лепнат. Завиват се във фолио и се оставят за около 1 час в хладилника.
Разточват се двете теста до дебелина 8 мм. Нарязват се на лента, като се слепват с разбито яйце. Намазва се с яйце и отгоре и се подрежда втори слой ленти, шахматно на първия, като отново се слепва с яйце. По описания начин се нарежда и трети слой. Завива се получения сладкиш във фолиото и се оставя за 1 час в хладилника. След това се нарязва сладкиша на парчета с дебелина 6 мм. Сладките се изпичат върху хартия за печене в предварително загрята на 170 градуса фурна.