ШАХМАТНА ТОРТА 'ШАХ-МАТ'
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
4 с.л. вода
2 с.л. какао
малко сок от компот
За украса:
2 малки кофички заквасена сметана
4 с.л. пудра захар (по преценка може и повече)
Продукти за крема:
1 л. прясно мляко
2 жълтъка
1 ч.ч. захар
4 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се пресятото и смесено с бакпулвера брашно, а накрая се добавя и водата.
Сместа се разделя на две - в едната половина се слага какаото.
В малка тортена форма намаслена и набрашнена се изсипва сместа за единия блат и се изпича, процедурата се повтаря и с втория блат.
След като изстинат, се разрязват с конец, така че да се получат два бели и два кафяви блата.
От всеки блат, като се използват очертанията на две чинии с различен диаметър се изрязват с нож два ринга и един кръг (в средата).
От изрязаните форми се подрежда нов блат - широк какаов ринг, среден бял ринг и в центъра - какаов кръг, след което се сиропира със сока от компот и се намазва с крем.
Вторият блат се реди широк бял ринг, среден кафяв и в центъра се поставя бял кръг.
Поставя се върху първия блат и също се сиропира и намазва с крем. Процедурата се повтаря с третия и четвъртия блат, като ринговете се редуват.
Отгоре и отстрани тортата се намазва с разбитата с пудра захар сметана.