САРАЛИЯ С ПОРТОКАЛОВ АРОМАТ
Продукти:
1 пакет точени кори
150 гр. орехи
1 кафена ч. олио
4 с.л. краве масло
3 с.л.захар
1 пакетче канела
За сиропа:
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1 ванилия
1 с.л. лимонов сок
настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
Изпечете орехите до златисто и като изстинат ги скълцайте. Объркайте ги с канелата и 2 с.л. захар.
Сгорещете олиото, заедно с маслото на огъня. Разстелете целия пакет кори върху масата. Вземете две кори и наръсете равномерно с ореховата плънка. Навивайте на руло откъм тясната им страна. Поставе рулото в намазнена тава и леко го нагърчете, да стане като хармоника. Така навийте всички кори и ги наредете в тавата. Залейте ги със сгорещената мазнина - смес от маслото и олиото.
Изпечете в силна фурна за около 20 мин. до покафеняване, но внимавайте да не прегори.
Сварете сиропа като смесите водата, ванилиите и захарта, докато захарта се разтвори напълно, добавете лимоновия сок и портокаловата кора и свалете от огъня.
Залейте горещата саралия със студен сироп.