ПУХКАВ ЯБЪЛКОВ КЕКС С ГАЛЗУРА
Продукти:
6 настъргани ябълки
1 ч.л. сода за хляб
3 яйца
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
2 с.л. олио
100 гр. натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Настърганите ябълки се поръсват със содата, разбъркват се и се оставят на страна за около 10-15 мин. Жълтъците се отделят от белтъците. Към жълтъците се прибая захарта с половината от сока, отделен от ябълките. Разбиват се с миксер до получаване на кремообразна смес. Прибавят се останалият ябълков сок, олиото и брашното. Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се към жълтъците и се добавят настърганите ябълки.
Сместа се изсипва във форма за кекс. Пече се в загрята на 150 градуса фурна около 15 мин, след което се усилва на 180 до готовност. След като изстине сладкишът се полива с глазурата, приготвена от стопения на водна баня шоколад, към който на тънка струя са добавени 1-2 с.л. олио.