ЛЕСНА ЖЕЛИРАНА ТОРТА
Начална страница главно меню с всички рецепти
Лесна желирана торта
Продукти:
7 желатина
3 кофички кисело мляко
2,5 ч.ч. захар
3 ванилии
3 с.л. лимонов сок
5-6 банана
1 компот от кайсии (праскови)
1 готов блат (ако желаете може да спретнете набързо един блат от следните прудукти: 4 яйца, 9 с.л. брашно, 9 с.л. захар, 1 бакпулвер, ванилия.)
Начин на приготвяне:
В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 5 желатина. Киселото мляко се разбърква със захарта, ванилията и лимоновия сок. Бананите се нарязват на кръгчета и се слагат в млякото. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка докато стане на прозрачен сироп. Не трябва да завира. Когато желатинът поизстине се изсипва в млечно-плодовата смес и хубаво се разбърква.
Блатът се слага на дъното на форма за торта, отгоре се залива със сместа. Поставя се във фризер за няколко минути, за да стегне или в хладилника. Когато желираната смес се стегне, се разтварят останалите 2 желатина в сока на компота. Изчаква се да набъбне желатинът и пак се подгрява, за да се разтвори хубаво.
Нареждат се плодовете от компота върху тортата. Внимателно се покриват с изстиналия сироп. Тората се слага отново на студено. След около час-два тортата е готова за консумация.
Бананите може да се заменят с ананас или друг плод по избор. Вместо плодове може да се сложи какао и настърган шоколад. Може да се пасират плодовете, вместо да се режат и да се направи желирано плодово мляко. Отгоре вместо компот може да се желира сок от червени плодове. Наръсваме с кокосови стърготини.
Източник: Форум 'БГ мама'
албум снимки фото архив
Фото архив снимки
eXTReMe Tracker