КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНА ТОРТА 'ЗВЕЗДА'
Начална страница главно меню с всички рецепти
Коледно-Новогодишна торта 'Звезда'
Продукти:
6 яйца
180 гр. захар
1 ванилова захар
80 гр. брашно
60 гр. нишесте
60 гр. какао
За мока крема:
250 мл. сладкарска сметана
1 ванилия
4 жълтъка
100 гр. захар
250 гр. меко масло
3 ч.л. разтворимо кафе
2 ч.л. ром
Начин на приготвяне:
Жълтъците и белтъците се разделят. Жълтъците се разбиват на пяна с половината от захарта и ваниловата захар. Белтъците се разбиват на сняг и преди съвсем да се втвърдят постепенно се добавя останалата захар. Продължават да се разбиват, докато белтъчният сняг не се втвърди. Добавят се с лъжица към жълтъците. Брашното се смесва с нишестето и какаото и се пресява над яйчената смес. Разбърква се добре.
Тестото се изсипва в намаслената форма, заглажда се и се пече на средната скара в предварително загрята до 180 градуса фурна за 30-35 минути. Готовостта се проверява с клечка за зъби. Блатът се изважда от фурната, оставя се леко да изстине и внимателно се отделя от формата с помощта на тънък нож. Оставя се да престои 2 часа. Блатът се изрязва във формата на звезда и се разполовява по хоризонтала.
За мока крема сметаната бавно се кипва с ванилията. Сваля се от котлона и се оставя да престои. Захарта се смесва с жълтъците. Добавя се горещата сметана и се разбърква с миксер. Слага се на водна баня и се разбива до сгъстяване. Сваля се и продължава да се бърка до изстиване.
Мекото масло се разбива около 10 минути, докато стане бяла пяна. Постепенно към него се добавя ваниловият крем. Разтворимото кафе се смесва с рома и се сипва към масления крем. Готовият крем се шприцова върху едната половина на основата, покрива се с другата половина и отгоре се поръсва с пудра захар.
албум снимки фото архив
Фото архив снимки
eXTReMe Tracker