ТОРТА 'МЕДОВИК'
Начална страница главно меню с всички рецепти
Торта 'Медовик'
Продукти:
1/2 ч.ч. течен мед
1/2 ч.ч. захар
2 бр. яйца
60 гр. масло
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
2 и 1/2 - 3 ч.ч. брашно
За крема:
1 л. прясно мляко
2 броя жълтъци
5-6 с.л. брашно
100 гр. захар
ванилия
Начин на приготвяне:
Медът, захарта и маслото се изсипват заедно в дълбока тенджера, поставят се на котлона на умерен огън и се бъркат докато захарта се разтопи. Постепенно към тях се добавя 1 ч.л. сода. Бърка се и се оставя да поизстине леко, но да остане малко топло. Разбиват се яйцата и се добавят към сместа, добавя се канелата, след това постененно и брашното и всичко се разбърква. Тестото ще се получи меко. За да не залепва по ръцете, ако ви се струва много меко, преди да добавите още брашно, сложете тестото в хладилник за 30-40 минути.
Готовото тесто се разделя и се оформят 6-7 топки, всяка се разточва много тънко. Докато всяка кора се пече, останалото тесто се оставя в хладилника. Изпичат се много бързо, внимавайте да не загарят. Блатовете се намазват обилно с крем и тортата се оставя да престои поне 12 часа в хладилник. Може да се украси с глазура, орехи или настърган шоколад.
За приготвяне на крема, първо, от млякото се взимат 100 мл, в които се разбърква брашното. Останалото мляко и захарта се слагат на котлона да кипнат. В сместа от мляко и брашно се добавят разбитите жълтъци и тази кашеста смес се слага в кипналото мляко. Разбърква се добре, за да не останат бучици и се държи на котлона при непрекъснато бъркане докато кремът се сгъсти. Непосредствено преди да се свали от котлона може да се ароматизира с ванилия по желание.
Може вместо брашнения крем, да приготвите сметанов от: 800-850 гр. сметана, 1 ч.ч. захар, ванилия.
албум снимки фото архив
Фото архив снимки
eXTReMe Tracker