ПРЕВЪЗХОДНО 'ТИРАМИСУ'
Начална страница главно меню с всички рецепти
Превъзходно 'Тирамису'
Продукти за основата:
1-1 и 1/2 пакет бишкоти савоярди от 200 гр (24-28 бишкоти)
1 ч.ч. силно италианско еспресо
2 ч.л захар
120 мл. 'Марсала' (1/2 ч.ч.) или вермут/ликьор
2 с.л. какао за поръсване

Продукти за крема:
1 кутия маскарпоне (500 гр.)
1 ч.ч течна сладкарска сметана (250 мл.)
100 гр захар (1/2 ч.ч.)
4 жълтъка
120 мл 'Марсала' (1/2 ч.ч.) – може и някакъв вермут или ликьор



Начин на приготвяне:
Сварявате кафето, докато е топло го разбърквате със захарта и оставяте настрана да изстине.
За да приготвите крем Забайон: Слагате жълтъците и захарта в купа и биете с миксер докато жълтъците избледнеят и станат почти бели и увеличат обема си. Прибавяте Марсалата и ги премествате на водна баня като разбърквате непрекъснато, докато крема се сгъсти – около 20 тина минути. Целта е жълтъците да се обработят термично, без да им позволявате да заврят. Оставяте настрана.
Изсипете маскарпонето в купа и разбъркайте добре със шпатула или миксер докато стане кремообразно. Преди да започнете да разбърквате, уверете се че маскарпонето е със стайна температура.
Прибавете крем Забайон към разбитото маскарпоне и разбъркайте добре.
Разбийте студената течна сладкарска сметана на твърда пяна с миксер. Прибавете я към крема и разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес.
Вземете правоъгълна тавичка приблизително 20 на 25 см. Прибавете Марсалата към еспресото. Потапяйте бишкотите в кафената смес и наредете в тавичката. Изсипете отгоре половината крем като притискате със шпатула и винмавате да запълните всички парзинин между бишкотите. Върху кремът редите втори ред бишкоти натопени в кафето и отгоре изсипвате останалия крем. Загладете го равномерно и приберете тавата в хладилника за 4-5 часа. Преди сервиране наръсете с какаото като го претривате през цедка.
Правила съм го няколко пъти по тази рецепта и наистина става превъзходно.
Източник: В кухнята
eXTReMe Tracker