ЛЕСНО ЯГОДОВО ПАРФЕ
Начална страница главно меню с всички рецепти
Лесно ягодово парфе
Продукти за пандишпановия блат:
2 яйца
4 с.л. захар
2 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 ванилия

За белия слой:
200 мл. течна подсладена сметана
200 мл. заквасена сметана
10 гр. желатин
250 гр. ягоди
1/2 ч.ч. захар

За желирания слой:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
10 гр. желатин
300-400 гр. ягоди

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото и накрая разбъркваме брашното и ванилията. Изпичаме блата в застлана с намазнена хартия (22-24 см) в загрята до 180 градуса фурна за 6-7 мин. Оставяме да изстине напълно и поставяме обратно във формата.
Белият слой:
Заливаме желатина с няколко лъжици вода и след като набъбне нагряваме на водна баня или в микровълнова фурна до пълното му стопяване (не допускайте да заври, губи желиращите си свойства). Разбъркваме заквасената сметана със захарта, докато последната се разтопи. Разбиваме течната сметана, добавяме заквасената и разтопения желатин и нарязаните на малки парченца ягоди. Изсипваме ги върху приготвения пандишпанов блат и изравняваме. Оставяме в хладилника да стегне поне 1 ч.
Желираният слой:
Намачкваме с вилица шепа добре узрели ягоди, посипваме ги със захарта и ги оставяме да пуснат сок. Заливаме второто пакетче желатин с няколко лъжици вода, оставяме го да набъбне и разтопи. Намачканите ягоди заливаме с чаша вода и загряваме до завиране, прецеждаме и добавяме набъбналия желатин. Оставяме да се охлади.
В това време нарязваме няколко ягоди, подреждаме ги върху стегналия се сметанов пласт и с лъжица внимателно го заливаме с изстиналия ягодов сироп. Поставяме отново в хладилник до пълното стягане на парфето поне 3-4 ч.
албум снимки фото архив
Фото архив снимки
eXTReMe Tracker