ИТАЛИАНСКА ТОРТА 'НА БАБА' - TORTA 'DELLA NONNA'
Начална страница главно меню с всички рецепти
Италианска торта 'На баба'
Продукти:
300 гр. брашно
125 гр. масло
125 гр. пудра захар
2 жълтъка
1 яйце
1 с.л. бакпулвер
2 с.л.кедрови ядки
настъргана кора от 1 лимон
пудра захар за поръсване
За крема:
500 мл. прясно мляко
2 яйца
150 гр. захар
2 с.л. брашно
прах ванилия
настъргана кора от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Оставете на стайна температура маслото поне час преди замесване на тестото. Прибавете към мекото масло захарта и разбъркайте с вилица до получаване на крем. Разбийте жълтъците и яйцето, прибавете ги към маслената смес, разбъркайте. Пресейте брашното и бакпулвера, прибавете ги заедно с лимоновата кора към маслено-яйчната смес. Замесете тесто, оформете го на топка, увийте го в прозрачно фолио и охладете за час.
Загрейте млякото, прибавете лимонената кора, загрейте до кипене. Разбийте яйцата със захарта, добавете брашното и ванилията. Прецедете млякото и го налейте на тънка струйка, като бъркате постоянно и върнете на огъня. Варете при непрекъснато разбъркване до сгъстяване на крема. Отстранете от огъня и оставете да се охлади напълно, като го покриете с прозрачно фолио така, че то да докосва повърхността на крема за да не се образува кора.
Разточете 2/3 от тестото върху хартия за печене на кора с диаметър 28-30 см и заедно с нея го поставете във форма с диаметър 24 см. Разпределете равномерно крема, покрийте с останалото тесто. Върху сладкиша обърнете краищата на долната кора тесто. Поръсете с кедровите ядки. Печете 20-30 минути в загрята до 180 градуса фурна. Охладете върху решетка, поръсете с пудра захар.
Източник: блогът на Ева Тонева
албум снимки фото архив
Фото архив снимки
eXTReMe Tracker