АВСТРИЙСКИ КОЛЕДЕН СЛАДКИШ 'ЩОЛЕН'
Начална страница главно меню с всички рецепти
Австрийски коледен сладкиш 'Щолен'
Продукти:
450 гр. брашно
225 гр. масло
100 мл. прясно мляко
150 гр. стафиди
150 гр. орехови ядки
50 гр. захар
70 мл. ром
100 гр. пудра захар
5 жълтъка
1 пакетче мая
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
кората на един портокал


Начин на приготвяне:
Стафидите, настърганите кори и орехите се смесват в купичка и се заливат с рома. След като престоят така 10 мин, се кипват за 4-5 мин. В дълбок съд се замесва рядко тесто от хладното мляко, захарта, маята и 5 суп.л. брашно. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за 20 мин.
Към тестото се добавят останалото брашно, 125 г от маслото и жълтъците. Тестото се меси много добре. По време на месенето се добавят вече изстиналите стафиди и ядки, ванилия и сол. Тестото се слага в дълбок съд, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло за 2 часа. След като втаса тестото, се разточва на овална кора, прегъва се така, че горният край да не прихлупва долния и с точилка леко се натиска откъм прегъвката. Друг вариант на прегъване е, като се разточи тестото на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна се прегъва тестото, така че да покрие малко повече от половината. От другата страна се навива като руло, така че да покрие прегънатия вече край.
Щоленът се слага в тава, покрита с хартия за печене, покрива се с кърпа и след 30 мин се пече на 170 градуса. Пече се малко повече от час. Готовността се проверява с клечка. Ако започне да загаря, се покрива с фолио. След като се изпече, шоленът се намазва горещ с разтопено масло и се наръсва с 1/4 от пудрата захар.
Източник: сп. 'Кулинарен уикенд'
албум снимки фото архив
Фото архив снимки
eXTReMe Tracker