Аранжиране на масата Какво трябва да знаем:

Независимо къде се хранят домакините в един дом и къде посрещат гостите си, добре е масата за хранене да бъде винаги добре аранжирана, за да доставя удоволствие всеки път, когато семейството и гостите им се съберат около нея.
Всекидневното аранжиране на масата за хранене не отнема много време, по-скоро изисква усет към детайла от своя аранжор. И малко познания по какъв начин да се подредят приборите. Какви съдове и прибори трябва да присъстват с оглед на менюто, как да се разположат, за да са удобни за ползване е задача, с която аранжорът трябва да бъде наясно. И разбира се, много въображение. Традиционната бяла покривка може да бъде освежена чрез поставяне на тънка цветна лента от плат в средата на масата, която да промени неочаквано интериора, придавайки му интересен вид. Може да бъде заменена и със специална покривка с мотиви за определен празник. Цветните покривки също са вариант, те трябва да са подбрани цветово така, че да са в тон със сервизите или да им контрастират, като служат за фон, на който изпъкват останалите детайли.Салфетките са един от най-важните елементи при декорацията на масата. Цветово трябва да пасват на преобладаващите цветове по сервизите за хранене или да им съответстват тематично. Салфетки с морски мотиви са подходящи, когато основното меню се състои от риба или морски дарове.
Друг важен елемент, който присъства на масата, са свещите. Изборът на брой свещи, големина, форма се определя от естетическото чувство на аранжора. Важното е да са подбрани така, че да създават романтична атмосфера, без да претрупват масата.
Традиционната ваза със свежи цветя може да бъде заменена с изкуствени, изработени от домакинята и в тон с останалите елементи от подредбата. Малки керамични фигурки, поставени на някои подходящи места по масата или във фруктиерата при плодовете ще внесат настроение у хората, които се хранят. Интересна идея при подреждане на масата са тематичните маси, специално аранжирани по определен повод. Битова маса по повод на събиране с определена цел, маса за детски празник, за юбилей или просто масата за следобедното кафе с приятели, есенни маси, чията идея е пъстротата и богатството на природата през този сезон, са само някои от неизчерпаемите възможности.
Аранжирането на масата за всяко хранене е необходимост, която не само създава отношение към храната, но възпитава есетически усет. Не на последно място е приятно забавление за домакинята и възможност да даде воля на фантазията си, ръководейки се от усета си за красота и естетика.

Аранжиране на масата Основни насоки при подреждане и аранжиране на официална маса:

Известно е, че добрият вкус на яденето се допълва от обстановката на масата за хранене.
Ако масата се украсява с клонки, те се поставят непосредствено преди сервирането, за да не загубят своята свежест.
Масата се покрива с добре изгладена бяла покривка, средният и ръб трябва да минава през средата на масата, а средната кръстовка на ръбовете - вцентъра на масата. Под бялата покривка се поставя покривка от мека тъкан, която има задачата да смекчава поставянето на приборите върху масата. Ако не е бяла, покривката на масата трябва да хармонира с цветовете на салфетките, приборите, чиниите и чашите. Цветът на покривката, на салфетките и чиниите трябва да хармонира с цвета на масата. Стилът на приборите, на чиниите и на чашите трябва да е единен. Различия не бива да се допускат. Много е важно приборите да бъдат добре изчистени, да имат блясък и да отразяват светлината. Същото важи и за помощните съдове - чинийките за масло и горчица, солници, пиперници и др. Свещниците, ако се поставят, също трябва да бъдат идеално чисти и бляскави, най-вече да не капят.


Аранжиране на масата Подреждане на масата:
Легенда:
1. Чинийка за хляб и масло
2. Чаша за вода
3. Чаша за червено вино
4. Чаша за бяло вино
5. Чаша за десертно вино или шампанско
6. Чиния за основно ястие
7. Лъжичка и виличка за десерта
8. Вилица за салата
9. Обикновена вилица
10. Обикновен нож
11. Лъжица за супа
12. Нож за масло

Аранжиране на масата Ето и още един вариант за подредба на масата, в зависимост от това какво включва менюто:
1. Салфетка за хранене
2. Чаша за вода
3. Чаша за вино
4. Чинийка за хляб
5. Нож за хляб
6. Купа за супа
7. Лъжица за супа
8. Чиния за основно ястие
9. Чиния за салата
10. Вилица за салата
11. Обикновена вилица
12. Обикновен нож
13. Десертна лъжичка
14. и 15. Чашка и чинийка за кафе

Аранжиране на масата Полезни съвети:

За чашите:
винаги сервирайте на гостите си вода – чашата за вода трябва да е поставена над чинията;
виното обикновено се налива преди ястието, с което се сервира;
чашите за червено, бяло и десертно вино трябва да са подредени под формата на триъгълник.

Супа или салата:
Ако сервирате супа или салата, поставете върху масата голяма плоска чиния, а върху нея – сгъната салфетка. Купата съм супа трябва да бъде поставена върху чинията.

Аранжиране на масата За приборите:
остриетата на ножовете трябва да сочат навътре;
вилиците и ножовете винаги се поставят заедно;
ако на масата е поставена лъжица, но по време на храненето не се сервира супа, тя може да се използва за ястия с рядък сос;
лъжичката са кафето се сервира заедно с него.

За салфетките:
При сядане салфетката се разгръща в скута – при ставане от масата по време на хранене тя се поставя върху стола; при ставане след хранене салфетката се поставя до чинията.
Основен етикет:

домакините започват да се хранят първи;
ястията винаги се сервират откъм лявата страна и се отсервират откъм дясната;
напитките винаги се сервират от дясната страна;
при приключване на храненето масата се отсервира – лъжиците не се оставят в купите за хранене, но пък приборите се поставят по диагонал върху чинията, паралелно едни на други;
декорацията върху официалната маса трябва да са достатъчно ниски, за да не пречат на разговорите през масата;
индивидуалните солници се поставят над вилицата за основно ястие или над приборите за десерта;
приемливо е поставките за хранене да бъдат поставени върху маса без покривка.

Източници:
receptibg.com, kulinar.gbg.bg, comfort.bg, diyideas.com
Начална страница с всички рецепти

eXTReMe Tracker